Tvätta med växter – gör så här

Att bo på landet är en stor fördel när det kommer till att kunna odla sina egna växter. Därför kan man utnyttja den möjligheten och ta vara på växternas olika egenskaper. En del påstår att allt vi behöver finns inom växtriket och vi behöver därför inte använda oss av artificiella ämnen för att klara oss.

Bor man på landet kan man välja att vara en egen lantbrukare eller hobbyodlare.

För att kunna ta vara på sin gård eller tomt och odla och plantera växter behöver man först och främst ordentliga trädgårdsredskap så att man kan göra ett ordentligt jobb. Det kan vara bra att ha en kratta, en spade och ett par trädgårdshandskar nära till hands.

Plantera nyttoväxter

Växter har många olika egenskaper. Vissa är ätbara för oss människor, andra är ätbara för humlor och bin, som i sin tur ger oss en hälsosam trädgård och honung. Att plantera växter som har flera olika användningsområden har många fördelar. Det bidrar till en mångfald i trädgården som gagnar djurriket, men det gör dig även mer självförsörjande.

Strunta i tvålen – använd växter

Det finns många sätt att göra tvål på, men tvålen som vi känner den idag är främst en industritillverkad produkt. Att göra egen tvål från grunden är svårt och kräver rätt kunskap, rätt verktyg och en del avancerade tillvägagångssätt som inte alltid lämpar sig att göra hemma.

Förr i tiden använde man en växt, som på svenska heter Såpnejlika, för att tvätta sig och sina tyger med. Hela blomman innehåller en hög dos saponiner, men den högsta koncentrationen finns i rötterna. Det är en invasiv art som går att finna i gamla trädgårdar. I kontakt med vatten och lite friktion skapar den ett lödder som går att tvätta med. Kineserna använde länge saponiner för att tvätta sina sidentyger med, då det ansågs vara mer effektivt och mer skonsamt än vanlig tvål.