Hållbart på gården

Många som flyttar ut på landet för att börja med småbruk har ofta en inneboende önskan om att leva så miljövänligt och nära naturen som det går.

I dagsläget finns det många metoder för att leva mer miljövänligt, både inom hushållet och på gården. Ekojordbruk blir allt populärare och gödning och plantskötsel sker allt oftare utan miljögiftiga produkter. Många använder sig av metoderna växelbruk och blandodling för att minska beroendet av olika former av bekämpningsmedel. I växelbruk ingår även gröngödning och i vissa fall träda som minskar behovet av tillförd gödning.

I hemmet

Många som satsar på ett miljövänligt jordbruk har den miljövänliga tanken först och främst. Men häpnadsväckande många glömmer sedan bort det där med miljövänlighet direkt de lämnar åkern eller ladugården.

De flesta av oss har förmodligen redan riktat in oss på miljövänliga produkter. Men har du tänkt på hur produkterna levereras hem till dig? Kommer de i en plastflaska? Plast kan inte brytas ner och finns kvar i naturen i tusentals år. Så även om produkten inuti förpackningen är miljövänlig är förpackningen rent förkastlig. Här finns många smidiga lösningar. Bor du nära en större stad kan du ha turen att ha en förpackningsfri butik i närheten. Annars finns många lösningar att hämta på nätet. En snabb sökning leder till att du hittar mängder av smarta lösningar från schampo som levereras som pulver till matvaror som skickas i miljövänliga papperspåsar istället för i plast.

Har du tänkt på elen?

Vi svenskar har en ovanligt hög elförbrukning för privatpersoner, faktiskt en av de högsta i världen. Men vet du var din el kommer ifrån? Ditt elbolag kanske lovar att du får en viss procent miljövänlig el, men kan du vara säker på det? Förmodligen använder du en hel del el utan att du tänker på det.

Företag som https://tibber.com/se/ erbjuder för det första billigare el till privatpersoner. Dessutom är deras el garanterat miljövänlig och om du laddar ner appen till din mobiltelefon får du både överblick över din egen elförbrukning och var din el kommer ifrån. En ren dröm för den som verkligen vill göra skillnad och samtidigt tänka både på sin egen ekonomi och miljön.