Boskapsvaktande herdehundar

Har du hört talas om boskapsvaktande herdehundar? Det är hundar som vaktar boskap mot rovdjur. Hunden går med djuren på betet och stannar med djuren och griper in om något hittar flocken. Det är vanligare med boskapsväktare i andra länder eftersom strikt hundägaransvar råder i Sverige, men det finns faktiskt aktiva boskapsväktare även här.

Dispens behövs


För att ha herdehundar i Sverige som går lösa och vaktar boskap på egen hand krävs speciell dispens från Länsstyrelsen, för att djurägaren ska komma undkomma lagen om tillsyn av hund och katt. Även om hunden befinner sig utanför den lagen kräver den ändå tillsyn dagligen, och det krävs att du som djurägare vandrar ut i markerna och tittar till djuren. Det kan vara bra att ha vettiga fritidskläder när du gör det, eller när du tränar din hund till att bli en bra boskapsväktare. Att få hunden till att bli en säker och duktig boskapsväktare kräver tid och engagemang, och då är det väldigt bra om du har fritidskläder från www.garphyttan.com/sv/ så du kan vara ute hela dagarna om det behövs.

Att ha en vakthund till dina får, grisar eller kor kan vara en väldigt bra idé om du bor i områden med mycket rovdjur. Boskapsväktaren kan skrämma bort de flesta rovdjuren, varg och björn inkluderat, men om det är tätt med rovdjur kan det behövas flera hundar som arbetar tillsammans. En ensam hund har svårt att rå på flertalet vargar på egen hand. I Danmark har folk tröttnat på vargangrepp på fåren, och därför ska nu hundar sättas in på prov för att se om det hjälper. För att dessutom få bidrag för hundarna krävs det att fårbonden uppfyller vissa krav och måste ha ett minsta antal får, vissa typer av staket och liknande. I Sverige gäller också vissa regler, som att hunden ska ha tillgång till skydd, mat och vatten hela tiden.

Vilken typ av hund?

Det går inte bara att ta vilken hundvalp som helst och lära den att vakta får, eller att ta en vallande fårhund och tro att det kommer att fungera. Den boskapsvaktande hunden är av grövre kaliber än så, och den är genom århundradena avlad för självständigt och tänkande arbete. Raser som används till detta ändamål är vanligen den stora vita pyreneerhunden, den italienska kusinen maremmano abbruzzese eller kangalhunden. Även olika typer av ovtjarkor används också.

För att hunden ska bli den där boskapsväktaren du behöver måste hunden präglas på djurflocken istället för på människorna på gården. Det betyder att den lilla söta valpen inte ska lekas med eller gullas med inomhus, och att den ska växa upp bland djuren och se dem som sin flock. Den ska bo med exempelvis fåren om det är får den ska vakta i vuxen ålder. En boskapsvaktande herdehund i arbete är en maffig syn, och om du ser en sådan ska du absolut inte hota den på något sätt eller gå fram. Den kan se dig som ett hot mot sin djurflock.