Ekologiskt lantbruk

Människor har blivit alltmer medvetna om vilken påverkan vi har på miljön och vår planet. Alltfler har börjat äta mer ekologiskt för att minska miljöförstöringen och bidra till ett hållbarare samhälle för både natur, djur och människor. När det pratas om ekologiskt jordbruk menar man produkter som har blivit odlade på lokala och förnybara resurser. Det innebär att det inte använts handelsgödsel och kemiska naturfrämmande bekämpningsmedel på de grönsaker som odlas. Varje år kommer det nya rapporter om hur mycket kemikalier och farliga ämnen människor får i sig dagligen tack vare medel som besprutats på frukter och annat för att skydda oss människor. Trots att frukterna skyddas från skadedjur kan även de kemikalierna vara en skada för människokroppen i längden. En annan sak som ekologiskt jordbruk fokuserar på är att ha en frisk och sund djurhållning för de bönder som hanterar nötkreatur. Det är ingen hemlighet att köttmarknaden kan vara smutsig där djur behandlas som fabrikat och hålls instängda på små ytor för att de ändå skall slaktas senare.

Djurhållning på ekologiska gårdar

Djur som kommer från ekologiska gårdar lever annorlunda då de ofta får gå ute och äta av naturens resurser. Fodret som de sedan äter i kombination med gräset är tillverkat på naturliga ämnen som inte innehåller några kemikalier och liknande. Ekologiska gårdar ser även till att använda alltifrån djuren vilket innebär att man använder djurens gödsel för att återcirkulera näring till jorden. Stört fokus på ekologiska gårdar är att vara så självförsörjande som det bara går samt att använda sig av medel som naturen kan smälta samt som är ofarliga för den mänskliga kroppen. Handlar du kött eller råvaror från en ekologisk gård kan du vara säker på att djuren har haft ett bra liv. Du kan läsa mer om djurhållningen på Jordbruksverkets hemsida där du kan finna all information som du behöver veta. Vill du börja handla mer ekologiskt är det bara att titta efter ekologiska produkter då de flesta marknadsförs med att de är ekologiska. Detta gäller endast produkter och råvaror som kommer från certifierade bondgårdar vilket menas att de har ett certifikat från Jordbruksverket.

Var mer miljösmart

Trots att det görs ständiga rapporter om vår påverkan på miljön är det ändå många som väljer att blunda för sanningen. Ingen vet hur lång tid jordens resurser kommer räcka men visst har det börjat ringa några varningsklockor. Höjda priser på råvaror är en av dessa varningsklockor på att det börjar ta slut. Det sägs till exempel att choklad och kaffe är några varor som är i riskzonen när det kommer till utrotning. Vill du bidra till en mer miljömedvetande värld kan du hjälpa till genom att påverka din egna vardag. Till exempel en miljöbil 2018 är en självklarhet då du även får gratis parkering i storstäderna i Sverige samt att du inte behöver köpa dyr bensin. I slutändan behöver du inte ändra om hela din vardag för att bli mer miljövänlig utan det räcker med små steg som att alltid ta med en kasse till affären istället för att använda en ny och liknande.