För dig som vill bli lantbrukare

Trots att lantbruket inte längre är vad det en gång var och många tvingas kämpa hårt föra att överleva och få ut sina produkter, är det också många som drömmer om ett liv på en gård med djur eller att kunna odla sina egna grödor. Och staten försöker även få yngre människor att se charmen med lant-och jordbruk. Ofta går den här viljan i arv och man kanske har föräldrar eller släktingar som håller på med odling eller liknande.

Man kan också välja att gå på Naturbruksgymnasium för att få mer insikt i livet som bonde. Det kan man göra oavsett om man redan har vanan inne eller för att bekanta sig med något nytt.

Ekonomiskt krävande

För att bli lantbrukare krävs en ganska stor ekonomisk investering och mycket hårt arbete. Därför måste man älska det man gör och leva med det 24/7. Det är således en smart idé att driva flera verksamheter för att få in pengar någon annanstans ifrån, t.ex. uthyrning av mark, stallplatser, turism eller gårdsbutik. Att gå samman med flera andra bönder är också ett bra alternativ. Ensam är stark, heter det, men inte inom lantbruket.