Ordning på gården


Om man precis har köpt en gård på landet kan det vara en hel del som behöver göras innan man kan flytta in, börja odla och skaffa djur. För det första måste man gå igenom alla byggnader och se vilket skick de är i. För det andra måste man ta hand om marken och se vad som behöver göras där. Oftast brukar man börja med att få ordning på boningshuset och tomten närmast det. Ibland kan man ha tur, och då är boningshuset redan renoverat. Det är alltså bara att flytta in. Men hur får man egentligen ordning på resten av gården?

Bygga i lador

Om man vill ha djur på sin gård måste man se till att man har någonstans att ha djuren. Det räcker inte med att bara ha en hage. Finns det en lada eller ett gammalt stall går det utmärkt att använda. Om det behöver rustas upp kan det gå åt en hel del virke och annat material för att få byggnaden i bra skick. För att djuren ska må bra är det dock nödvändigt att lägga ut pengarna. Det är också viktigt att kolla med Jordbruksverket och Länsstyrelsen så att byggnaden uppfyller eventuella krav.

Odla för hushållet


En annan sak som kan vara bra att ta tag i är odling. Kanske finns det ett gammalt växthus och lite tomt runt omkring det? Då är det som gjort för att odla! Växthusets rutor kan ofta göras rena med kem och spolas av. Det är sedan bra att inreda med odlingslådor, hyllor och annat som gör att man får en bra överblick. I växthus trivs det mesta men ett par förslag på vad man kan odla är gurka, tomat, chili och paprika. Det klarar man sig bra på och dessutom kan man skörda långt in på hösten och spara till nästa år. På friland odlas potatis och lök. I pallkragar kan man så örter, morötter och liknande. Det går också bra att odla majs i pallkragar och de placeras lämpligen så att de ger växthuset lite skugga. Det kan nämligen bli allt för varmt där inne under soliga dagar.

Marken

När man precis flyttar till landet kanske man inte hinner med att bruka marken speciellt mycket. Då kan man välja att hyra ut marken så att gräset hålls nere. Man kan också slå själv och spara balarna. De håller sig vanligen i minst ett år. Om marken tidigare varit hårt betad kan det också vara värt att gödsla den och låta den stå i träda ett tag. På så vis kan marken ta åt sig näring igen och börja växa. Under torka är det extra viktigt. När marken är i ordning kan man sedan släppa ut sina djur på bete där.