
Det är många som drömmer om att leva ett enklare och mer rofyllt liv på landet, gärna med eget lantbruk. Att starta ett lantbruk och kunna leva av det, är svårt idag. Men det är möjligt att ändå kunna uppfylla drömmen om landet – på ett modernt sätt. Vad kan du göra om du vill vara fritidsbonde och driva ett litet lantbruk?
Landet eller stan?
Ett lantbruk brukar ligga i en mindre by eller med bara åkrar som granne. Problemet är att många drömmer om att få arbeta med händerna, få se hur det gror och vara lite självförsörjande, samtidigt som det inte fungerar ekonomiskt eller med resten av familjen. Om du drömmer om ett litet lantbruk, kan du börja redan idag – oavsett om du bor på landet eller i stan. Självklart önskar du säkert att få ha en egen gård på landet, men det finns mycket som en fritidsbonde gör, som du kan börja göra innan du ens kommit ut på landet och skaffat ett eget lantbruk.
Oavsett var du bor så finns det mycket ätbart som kan odlas inomhus som till exempel tomater, örter, paprika och gurka. Om du har en balkong, en kolonilott eller sommarstuga, så kan du förså både blommor och grönsaker i lägenheten, för att få trädgårdskänsla. Om du drömmer om ett eget bryggeri, kan du testa egen ölbryggning i ditt kök – det Lilla Köksbryggeriet erbjuder smarta och goda lösningar för alla ölkännare som vill få brygga öl på egen hand!
Om du har en balkong kan du göra om den till ett litet växthus och få lite lantkänsla – även i stan. Nu för tiden är det vanligt med gerillaodlingar – att odla där det går i staden.
Fritidsbonden
Om du har en gård eller går i tankar på att köpa en gård för lantbruk, så bör du tänka på att ett lantbruk, även för en fritidsbonde, kräver mycket tid. Att ha ett lantbruk är inte så mycket en hobby, som en livsstil. Då det kräver mycket tid, är det klokt att försöka få en liten inkomst på det, eftersom du kan behöva gå ner i arbetstid för att orka hålla på med lantbruket. Det finns flera sätt som du kan få en inkomst på, samtidigt som du också har ett annat jobb som primär inkomstkälla. Om du har egen häst, kan du hyra ut stallplatser – då behöver du också bara äga en häst. Om du har får eller gris, har du eget kött att både äta och sälja. Ibland kan det vara klokare att undersöka om fler personer vill ha kött, för att satsa på fler djur och kunna få det att bära sig självt. Du kan spara mycket pengar på att odla, både åt dig själv, men också för försäljning. Många lantbruk har egna höns, och för många fritidsbönder är några hönor det första steget inom djurhållningen. Hönorna ger goda ägg och är också billiga i drift. Det tar tid att bygga upp ett lantbruk, men varje steg har sin charm och de flesta fritidsbönder håller på med det för resten av sina liv.