Hästens roll i lantbruket genom tiderna

Hunden är människans bästa vän. Det må ringa sant för många, men ett lojalt djur som ofta glöms bort är hästen. Hästen vet både hur man arbetar hårt och hur man har kul efter en svår arbetsdag.

Hästar tämjdes av människan för ungefär 5500 år sedan. Genom åren har hästar avlats för en lång rad av olika uppgifter. Hästar förr i tiden var mer lika ponnyerna vi har idag. Dessa vilda hästar jagades först för deras kött, men kom senare att fångas in och användas för mjölkproduktion och till arbete på bondgård.

Hästens roll innan den industriella eran

Med över 350 olika raser av hästar och ponnyer så finns det en egenskap som de alla delar. De var de viktigaste verktygen för lantbruk i tusentals år. De skördade åkrar, drev stora massor av boskap, och transporterade varor och post. De användes även som transport för människor och drog vagnar för de extra rika och viktiga. Om en bondgård förlorade sin enda häst var det stor risk att den bondgården gick under. En del av människans framgång går därför att tillskriva hästen.

Går man tillbaka ca 100 år var hästar överallt, även inne i städer som transportmedel där de ofta drog vagnar. Var är de nu?

Hästens roll efter den industriella eran

När vi begick oss in i den industriella revolutionen ersattes hästar av den nya teknologin. Den en gång i tiden prislösa hästen kom att bli allt mer onödig.

Hästar har dock gjort en comeback på senare tid. Hästracing är idag en multimiljardärsindustri. Ett par kända racinghästar som du kanske känner till är Man o’ War och Secretariat. I Sverige genererade denna industri nästan 100 miljoner kronor år 2016, med en ytterligare 86 miljoner kronor i prispengar.

Hästar används idag även som turistattraktioner för semestrar och safariresor. Turister kan boka hästridningar i länder såsom Lappland och Irland. Även i Göteborg erbjuder man möjligheten till äventyr med häst, som kan vara i flera dagar.

Efter en lång vecka på jobbet kan det vara väldigt avslappnande att ta sig ner till sitt lokala stall och rida häst för en dag. Nu när du vet mer om hästarnas roll i lantbruket genom tiderna kan det vara kul att se dessa ståtliga djur på riktigt. Har du redan häst så kan det vara värt att gå på besök hos Lennart på Hestbolaget.se och se till så att din häst har allt den behöver.

Sammanfattning

Hästen har fallit en hel del från sin roll i tidigare århundraden, men den är än idag samma lojala och starka djur som den var förr. De används idag i en hel del olika industrier och gör fortfarande en hel del för det mänskliga samhället.