Renovera en gammal bondgård

Vi hade länge letat efter ett hus, så när man hittat den mest fantastiska platsen att bo på och där ligger en gammal bondgård kommer tankarna direkt. Hur ska jag göra? Ska jag riva alltihop och bygga nytt? Kommer jag att få bygglov? Vill jag bevara byggnaden och modernisera den inuti? Behövs bygglov för det? Huset är i bra skick utvändigt, det vill säga taket är bra och helt. Det är det första man tittar på. Är taket sönder är riskens för att det bildats fuktskador mycket stor, och bjälklag och annat kan ha fått röta. Efter att ha kollat taket, undersöker man väggar och grund, och mäter för att se om det finns fukt. Här var det stengrund, liten källare och minimalt med fukt.

Vad kan man göra själv?

Det som är spännande med en gammal bondgård är att den kan bli vad du vill med massor av kärlek och arbete. Man behöver kolla med kommunen om bygglov behövs, då det beror på vad man ska göra och skiljer sig från kommun till kommun. Allt arbete man kan göra själv som inte behöver vara fackmannamässigt utfört får man göra själv. Man måste dock ha en kvalitetssäkrare som är ansvarig om man bygger till, om eller nytt. Vi valde att bygga om. Vi valde också att göra minimalt med arbete själva, eftersom vi räknade lite på tidsåtgång, och insåg att vi skulle inte hinna klart på ett år det en byggfirma kan göra på ett par veckor. Vi kan inte riva kök och badrum, och bygga väggar och sätta in fönster eller allt det där andra vi vill ha gjort. I vårt fall vill vi bygga ihop boningshuset med ladan.

Det blir så lyxigt

I gången mellan huset och ladan ska vi ha ett orangeri, med vilstolar och växter, levande ljus och härlig belysning. Fönstren ska gå från golv till tak i söder så utsikten blir perfekt. Ladan kommer vi att använda till ett stort allrum, och göra en liten gästlägenhet ovanpå. Det vi behåller av stilen är stenväggarna och de grova plankorna. Däremot ska det ju in helt nya badrum, både i ladan och i huset. Mitt bidrag till arbetet är mest att kolla upp olika saker. Just nu måste jag till exempel kolla upp bästa firman för att få hjälp med badrumsrenovering stockholm. Vi vill ha sandsten på väggarna och kalksten på golvet, eller kalksten överallt. Dyra material kräver bra hantverkare, för här får det inte bli fel. Men jag vet att jag kommer att bli nöjd med resultatet. Kolla bara!