Den svenska hästbonden

När man tänker på en bonde tänker man kanske främst på en person som har kor och grisar. Men det finns även bönder som livnär sig på att hålla på med hästar, och de kallas för hästbönder. Den svenska hästbonden har framförallt uppmärksammats på senare år i program på tv såsom ”Bonde söker fru” där ett flertal hästbönder deltagit i jakten på kärleken. En hästbondes yrke går bland annat ut på att sköta om hästarna och att kanske hålla i ridturer för personer som vill lära sig rida. Vissa av dem föder upp och/eller importerar hästar som sedan säljs vidare till kunder. Det är ett väldigt varierande yrke som passar för den som verkligen brinner för hästlivet med allt vad det innebär. Många hästbönder vittnar om att detta inte är något man gör för att bli rik på utan något man jobbar med för att man älskar hästar och allt som har med dem att göra.

Att bo på sin arbetsplats

En hästbonde har inte ett kontor någonstans utan bedriver sitt arbete hemifrån gården. Det är en speciell situation för många bönder som sällan kan känna sig helt och hållet lediga, då de alltid måste ta hand om gården och alla djur. Att resa bort kan bli svårt då det inte är många som kan ta över en hel gård när man är bortrest. Någon som vet precis vilka uppoffringar man måste göra som hästbonde är Sigrid Bergåkra, som var en av deltagarna i Bonde söker fru år 2016. När Sigrid Bergåkras gård brann för ett tag sedan fick det en stor påverkan på både hennes arbete och privatliv, även om alla hästarna lyckligtvis klarade sig utan skador. Det är alltså en ganska sårbar situation att både bo arbeta på samma ställe då det får en stor inverkan på ens liv om det händer något. Men trots detta skulle nog ändå de flesta hästbönder säga att det är värt att leva livet som de gör eftersom hästar är vad de brinner för.

Beroende av fordon

Som hästbonde är det ett måste att kunna framföra olika typer av fordon. Traktor är vanligt hos bönder, men även fyrhjuling används ofta för att köra ut mat till djuren när de går i hagar. Och inte minst är man beroende av att ha en bil som tar sig fram överallt. Ofta bor man på en gård som ligger lite avsides vilket gör att man enkelt måste kunna ta sig fram på svårkörda vägar, året runt. Det krävs en hel del eftertanke när det kommer till att välja bil, då man ofta måste köra med hästtransport till och från tävlingar, veterinär, träningar och så vidare. En Mitsubishi Outlander passar både i stan och på landet och är ett riktigt bra val för en hästbonde som kör mycket. En Outlander ligger stabilt även på guppiga grusvägar och är dessutom ett bra val för miljön då den har ett lågt utsläpp av koldioxid.